Fumatul poate conduce la declin cognitiv

fumatul - declin cognitiv

Pentru studiul publicat in revista Archives of General Psychiatry, cercetatorii condusi de Severine Sabia au dat teste cognitive la 7236 de barbati si femei de varsta mijlocie, de trei ori, intre anii 1997 – 1999 si intre 2007 – 2009. Au colectat de asemenea de la participanti prin intermediul unor chestionare periodice, istoricul privind fumatul pe 20 de ani. Si cand au comparat rezultatele cognitive cu situatia/ stadiul fumatului, au descoperit ca barbatii fumatori prezentau un declin mai rapid decat un nefumator peste 10 ani.

Tadapox
tadapox
5/5
6 Lei 281 Lei

Dacă sunteți iubitor de oferte "2 în 1" trebuie neapărat să atrageți atenția la noul preparat în BunaFarmacie

Cumpăra Tadapox »

Dimensiunea efectului asociat fumatului era similara cu cea a imbatranirii cu 10 ani.

Cu cat barbatii fumau mai mult cu atat declinul era mai mare. Femeile, pe de alta parte, nu au aratat nici o diferenta in rezultatele testelor cognitive de-a lungul aceleiasi perioade de 10 ani. „Rezultatul in randul femeilor nu a fost ceea ce ne-am asteptat” a raspuns ea intrebarilor privind studiul; „dar acest rezultat ar putea fi explicat si prin faptul ca au fost mai putine femei implicate in studiu (2137) sau prin faptul ca femeile au fumat mai putin decat barbatii”. In ceea ce priveste barbatii fumatori, scaderea in functiile cognitive, care a inclus rezultatele lor la testele de memorie, vocabular, rationament, abilitati verbale si alte abilitati, a confirmat studiile anterioare ce au aratat scaderi similare printre fumatori. Studiul Sabiei este primul care a descoperit acelasi efect si la fumatorii mai tineri decat varsta de mijloc. Aceasta sugereaza ca tutunul poate avea aceeasi influenta chiar si asupra creierelor relativ tinere, si ca impactul sau nu este cauzat in primul rand de retelele neuronale slabe ale unui creier deja imbatranit.

Totusi, au existat si vesti bune in descoperiri, mai ales pentru cei care se lasau de fumat.

Barbatii care au renuntat la fumat cu mult timp inainte de inceperea studiului (mai mult de 10 ani) au avut scoruri cognitive mai bune decat barbatii care nu au fumat niciodata. Sabia pune acest efect pe seama faptului ca oamenii care s-au lasat de fumat au tendinta de a deveni mai sanatosi in general, de a adopta modificari ale stilului de viata sau a dietei care pot promova o mai buna sanatate mintala. Acest aspect este intr-adevar incurajator, dar, Sabia avertizeaza ca asocierea, legatura dintre fumat si declinul cognitiv trebuie sa fie in continuare studiata.

Este posibil ca studiile precedente sa fi subestimat efectul fumatului asupra creierului; si daca acest lucru se adevereste, probabil, in viitor, mesajele publice ce privesc fumatul vor include avertismente si despre efectele cognitive pe langa cele despre inima si plamani.

Director Firme